Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 20 martie 2011

Cvartetul Arcadia - excelenta la Palatul Mogosoaia



Duminică 20 martie a avut loc la Palatul Mogoşoaia un concert deosebit susţinut de unul dintre cele mai valoroase ansambluri româneşti – Cvartetul Arcadia. Evenimentul inclus în cadrul Stagiunii “Muzica la Palatele Brâncoveneşti”- ediţia a III a a fost organizat de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Institutul Cultural Român. Un public destul de numeros, în ciuda vremii potrivnice, a ţinut să fie prezent la acest adevărat regal cvartetistic, atras fiind de faima căpătată de Cvartetul Arcadia. Acest ansamblu format la Cluj, acum doi a repurtat doua successe extraordinare, câştigând concursurile de la Lugano şi de la Hamburg. Din septembrie 2010 urmează cursuri postuniversitare la Viena, în noiembrie anul trecut a lansat la o casă de discuri germană primul compact disc, cu opusuri de Mendelssohn şi Brahms, iar în urmă cu puţin timp a obţinut un succes important pe scena londoneză a Wigmor Hall.
Prin recitalul de la Mogoşoaia s-a marcat împlinirea a 130 de ani de la naşterea unor mari creatori: Bela Bartok şi George Enescu.
Cvartetul Arcadia a demonstrat o dată în plus că se află într-o formă extraordinară, iar experienţa vieneză, care îi obligă să se concentreze exclusiv pe activitatea cvartetistică este de bun augur.
În sala scoarţelor din Palatul Mogoşoaia au răsunat Cvartetul nr.2 de Enescu, opus inclus în repertoriu de ansamblul Arcadia, la solicitarea organizatorilor şi Cvartetul nr.5 de Bartok. Ana Torok, Răsvan Dumitru, Traian Boală şi Zsolt Torok au oferit o lecţie de profesionalism. Nici un sunet nu a fost întâmplător, nici o dozare de nuanţă nu a scăpat controlului extrem de riguros. Versiunile celor două opusuri putem spune că au fost de referinţă, fiind dominate de omogenitate, de construcţii sonore de un mare rafinament, dublat de inteligenţă.
Nu ştim dacă vom mai avea şansa să asistăm la seri de excepţie, purtând garanţia Arcadia sau dacă şcoala românească a creat un nou valoros produs muzical...de export.
Următoarea serată muzicală de la Palatul Mogoşoaia va fi pe 3 aprilie, atunci când unul dintre cei mai interesanţi pianişti ai generaţiei tinere – Lucian Velciu va interpreta opusuri de George Enescu, Liszt şi Beethoven.

M2U00950

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu