Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 1 mai 2011

Palatul Mogoşoaia - Recital pianistul Michał Karol Szymanowski



1 mai 2011. Palatul Mogoşoaia. Emoţii pentru organizatori - este primul recital pentru care se percepe o mică taxă de intrare. In România crizei perpetue poate fi ... O MARE PROBLEMĂ. Ora 17,03 .... sala scoarţelor este plină, semn că Stagiunea "Muzica la Palatele Brâncoveneşti" şi-a creat un public fidel, un public minunat care iată vine în sprijinul muzicii şi in sprijinul celor care servesc muzica.

Palatul Mogoşoaia, asociat cu ideea de muzică de cameră are un magnetism special. Dacă acelaşi recital ar fi fost organizat în orice sală din Bucureşti, deci mai aproape de melomani, nu ar fi avut succesul de la porţile Bucureştiului. E un paradox. În trei ani, nu a fost concert al stagiunii în care sala să nu fie plină măcar în proporţie de 80%. E un paradox pentru care trebuie sa multumim publicului şi să-L mulţumim.

Sunt sigur că recitalul lui Michał Karol Szymanowski l-a multumit. Un pianist foarte tânăr, aflat la începutul carierei, care are deja succese notabile. Un pianist polonez puternic, tehnic, destul de rafinat. Singura hibă pe care i-o putem găsi este aceea că nu s-a adaptat foarte bine la condiţiile oferite de sală - a cântat în forţă într-o sală în care materialul dominant este marmura.

Pe toţi i-a bucurat faptul că tânărul pianist a readus în memoria publicului un compozitor interesant, care a îmbinat la cel mai înalt nivel muzica şi politica – Ignatz Jan Paderewski, de la a cărui trecere în eternitate se vor împlini pe 29 iunie 70 de ani. Paderevski în 1919 a devenit prim-ministru şi ministru de externe al Poloniei. Şi-a reprezentat ţara la conferinţa de pace de la Paris şi a semnat Tratatul de la Versailles. În 1922 s-a retras din politică şi a revenit la marea sa dragoste muzica. Primul său concert după revenire a avut loc la Carnegie Hall. Apoi a cântat la Medison Square Garden în faţa a 20000 de oameni. Revine în viaţa politică în 1939, în încercarea de apărare a Poloniei. Devine şef al Consiliului Naţional Polonez şi al parlamentului polonez în exil la Londra. Din creaţia acestuia
Szymanowski a interpretatr la Mogoşoaia celebrul Menuet în Sol major op. 14, Legenda în La bemol major op. 16, nr. 1, Mazurca în La bemol major op. 9 nr. 3 şi Poloneza în Si major op. 9 nr. 6 -patru miniaturi interesante, plăcute, exuberante.

Apoi Michał Karol Szymanowski a purtat publicul, cu inteligenţă, cu echilibru în universul lisztian - Impromptu în Fa diez major, transcripţii ale unor lieduri de Schumann şi Chopin şi Balada a II a în si minor.

Publicul a aplaudat în picioare şi l-a obligat pe artist să ofere două bisuri.

Următoarea seartă de la Palatul Mogoşoaia va fi duminică 15 mai. Atunci cea mai valoroasă soprană dramatică a scenei lirice româneşti – Sorina Munteanu şi Vasilica Stoiciu Frunză – o minunată pianistă a genului cameral, vor prezenta două cicluri din creaţia mahleriană: Cântecele copiilor morţi şi Cinci cântece pe versuri de Friedrich Rückert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu