Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 21 mai 2012

Serate muzicale in Palatele Romaniei

O seară de vis a avut loc sâmbătă 19 mai la Castelul Peleş. Gazdele au pregătit o serie de evenimente prilejuite de „Noaptea muzeelor”. Mai întâi am fost invitaţi în salonul de onoare al Castelului Pelişor, unde a fost vernisată expoziţia temporară cu lucări aparţinând pictorilor din cadrul celei mai coerente şi mai longevive grupări artistice din România primei jumătăţi a secolului XX – „Tinerimea artistică”. Ne-am putut lăsa bucuraţi de lucrări semnate de George Catargi, Nicole Dărăscu, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, Costin Petrescu, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Popescu, Jean Steriadi, ş.a, o armonie a culorii, a echilibrului care a prefigurat într-un mod ideal recitalul din cadrul Stagiunii „Sunetul muzicii”, eveniment organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio Romania Cultural.
Protagonişti au fost membrii Duo-ului Aperto: violonistul Ladislau Csendes și pianista Dolores Chelariu care au interpretat integrala miniaturilor pentru vioară și pian de Franz Liszt. Nesperată a fost afluența publicului, sala de muzică a castelului Peles dovedindu-se de aceasta dată a fi neîncăpătoare. De asemenea a bucurat interesul publicului pentru descoperirea unui alt Liszt. Un Liszt diferit de cel care ni s-a impregnat în conştiinţa de iubitori ai muzicii, acel Liszt cunoscut din lucrările pianistice prin forţă, dificutate, virtuozitate care trece spre imposibil. Ni s-a dezvăluit un Liszt profund, misterios, aplecat spre reflecţie. Surprizele au continuat, pana la miezul noptii publicul putand vizita Castelul Pelisor, facilitate de care s-a bucurat un numar mare de vizitatori. A doua zi s-a incheiat prima parte a Mogosoaia Clasic Fest. Sala scoarțelor din Palatul Mogosoaia a găzduit o seara franceză de muzică și poezie, un dialog interesant între doi mari creatori: Massenet si Debussy. Ghizi în aceasta lume a rafinamentului sonor suprem au fost doi tineri muzicieni valorosi, doi reprezentanți ai scolii clujene: pianista Silvia Sbarciu și tenorul Tiberius Simu. Acesta din urma a impresionat prin calitatea vocală, prin măiestritul joc al nunțelor, prin inteligentele constructii sonore. Silvia Sbârciu a dovedit o tehnică remarcabilă, dar nu s-a putut adapta la tipologia sălii.
Următoarea propunere muzicală de la Castelul Peleş va avea loc pe 16 iunie şi va fi una inedită, se vor reuni actriţa Ioana Flora şi Bourbon Jazz Unit într-o incitantă serată care va îmbina poezia şi jazz-ul, un spectacol intitulat “Dejun sub iarba”, o parafraza ironica a titlului unui celebru tablou al lui Manet. Mogoşoaia Clasic Fest intră în vacanţă, va fi reluat pe 2 septembrie cu ultimul episod al integralei trio-urilor cu pian de Beethoven, proiect al Ansamblului Musica Viva, dar sâmbăta viitoare de la ora 11 puteți urmări finala ediţiei a III a a concursului Drumul spre celebritate, o finală în care vor evolua 10 tineri extrem de talentaţi, extrem de valoroşi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu