Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

sâmbătă, 23 martie 2013

Atractia muzicii la PelesSâmbătă 23 martie, sala de muzică din Castelul Peleş a fost neîncăpătoare la debutul ediţiei a III a a Stagiunii Sunetul Muzicii, un eveniment care s-a transformat într-un punct de atracţie pentru Valea Prahovei, într-un reper cultural aşteptat cu nerăbdare de un număr din ce în ce mai mare de iubitori ai artei sunetelor, de iubitori de frumos.

Pentru prima din cele 10 serate Sunetul Muzicii, ExcesMusic, Radio Romania Cultural, Muzeul National Peles şi Asociaţia Pro Valores au invitat unul dintre cele mai valoroase tinere ansambluri româneşti - Trio Sternin, alcătuit din violonista Georgeta Iordache, violoncelista Gabriela Bokor şi pianista Daria Ioana Tudor.

De această dată Trio Sternin a propus un program surprinzător, cu două creaţii româneşti mai puţin cunoscute, însă un program echilibrat, bine ales, foarte divers, care le-a pus în valoare pe protagoniste.

În deschidere a răsunat Trio elegiac nr. 1 în sol minor de Serghei Rahmaninov, o lucrare plină de vervă, care a îmbinat fericit momentele lirice, cu cele de mare virtuozitate.
După acele pagini de la sfarsitul secolului al XIX lea, Trio-ul Sternin a prezentat o lucrare a compozitorului ieşean Dumitrul Bughici, care în 1961 marca o nouă etapă în creaţia sa odată cu apariţia divertismentului pentru pian, vioară şi violoncel op.21.Zâmbetul şi buna dispoziţie au dominat finalul recitalului, acestea fiind efectele piesei lui Sabin Păutza, care în Divertismentul nr. 2 realizează o parodie muzicală, ce conţine ideea de relaxare, de distracţie, la care se adaugă faptul că tratează o serie de dansuri, cum ar fi tango, charleston, bossanova, ragtime, dar de pe poziţia caricaturistului, care işi doreşte să facă lumea să zâmbească. A fost o combinaţie a ideii de suită de dansuri, cu ideea de divertisment, aşa cum găsim şi la clasici, combinaţie din care a ieşit „o glumă muzicală” din plin gustată de public, un public cunoscător, călduros care la final a aplaudat în picioare minute în şir, evoluţia plină de consistenţă, omogenitate şi eleganţă a tinerelor şi talentatelor componente ale trio-ului Sternin: violonista Georgeta Iordache, violoncelista Gabriela Bokor şi pianista Daria Ioana Tudor.

Următoarea serată Sunetul Muzicii de la Castelul Peles va avea loc pe 21 aprilie, atunci când la Castelul Peleş sunt invitaţi laureatii ediţiei a III a a Concursului Drumul spre celebritate de la Palatul Mogosoaia: Cvartetul Eufonia, soprana Rodica Vică, pianista Maria Diana Petrache şi violoncelistul Mircea Marian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu