Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Trei ani de stagiune muzicala la Peles


Pentru al treilea an consecutiv, zece serate muzicale s-au derulat într-un ritm dătător de nostalgie la Castelul Peleș. De la an la an, Stagiunea “Sunetul muzicii” organizată de ExcesMusic prin programul “Opotunitati la tine acasa”, finantat de Uniunea de Creatie Interpretativă a Muzicienilor din Romania, Muzeul National Peles Radio Romania Cultural și Asociatia Pro Valores, a fidelizat un public și a făcut ca sala de muzică a castelului să pară din ce în ce mai mică.Sâmbătă 26 octombrie, a treia ediție a stagiunii a ajuns la final dupa zece serate care au oferit iubitorilor artei sunetelor o gama variata de atractii sonore de la recitaluri camerale, la concerte jazzistice, de la adevarate spectacole de percutie, pana la istorica reconditionare si repunere in valoare a impresionantei orgi de salon a castelului.


Ultimul recital din acest an a însemnat aducerea în faţa melomanilor a unor artişti tineri, valoroşi din Japonia, care s-au remarcat în cadrul Concursului International de Muzică Clasică de la Tokyo, o competiţie care se intitulează România şi care este organizată de 9 ani de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada. La această competiție se înscriu anual sute de japonezi care îşi doresc să susţină un turneu în România, ţara noastră fiind privită ca o poartă spre Europa muzicală.


Doi dintre laureaţii din anul 2012 au evoluat la Castelul Peleş: tânăra violonistă Haruna Shinoyama, care are 19 ani și studiază la Academia Mozarteum din Salzburg și pianistul Matthew Law, japonez pe jumătate englez, care din anul 2011 este student al Conservatorului Superior National din Paris. Cei doi au interpretat alternativ opusuri de Bach, Paganini, Debussy și Brahms, iar la insistențele publicului au oferit o frumoasă surpriză, unindu-și talentul intr-o versiune interesantă a Dansurilor românești de Bartok.


O stagiunea s-a încheiat, o alta deja este în lucru. Noi atracții sonore, noi atracții cultural turistice vor avea loc la Castelul Peleș cu începere din luna martie a anului viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu