Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 13 iunie 2011

Inedit... la Mogosoaia.Pe 5 si 12 iunie au avut loc la Palatul Mogosoaia ultimele recitaluri ale primei parti a stagiunii "Muzica la Palatele Brancovenesti". Au fost doua concerte speciale in primul rand pentru ca au adus in atentia publicului opusuri care pot fi rar ascultate pe scenele noastre, unele chiar necunoscute publicului roman: Sonata pentru vioara si pian de Ignacy Jan Paderewski şi miniaturile pentru violoncel şi pian şi pentru vioară şi pian de Franz Liszt.

Au fost doua concerte de neuitat, doua intalniri cu muzicieni de valoare: violoncelista Magda Moroşanu,violonista Raluca Stratulat, pianista Adriana Toacsen(5 iunie) şi violonistul Ladislau Csendes şi pianista Dolores Chelariu (12 iunie), doua apropieri de construcţii sonore interesante, de creaţii pe nedrept lăsate in umbră.

Au fost două concerte în care ni s-a dezvăluit un alt Liszt. Un Liszt diferit de cel care ni s-a impregnat în conştiinţa de iubitori ai muzicii, acel Liszt care impresionează în lucrările pianistice prin forţă, dificutate, virtuozitate care trece spre imposibil. Ni s-a dezvăluit un Liszt profund, misterios, aplecat spre reflecţie.

De asemenea în primul recital am putut ascuta- poate pentru prima dată în România, Sonata op.13 de Paderewski, un personaj deosebit de interesant care a reusit într-un mod miraculos să exceleze la cel mai înalt nivel în muzică şi în politică.

Sala Scoartelor din Palatul Mogoşoaia a devenit prin aceste doua recitaluri un loc al actului cultural profund, al recuperării unor valori. Sa speram că acest demers nu va fi unul sigular, ca aceste opusuri vor fi preluate de cât mai mulţi slujitori ai artei sunetelor şi că se vor bucura şi pe viitor de aprecierea publicului, aşa cum a fost la Palatul Mogoşoaia.
liszt

liszt morosanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu