Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 20 noiembrie 2011

Final de stagiune la Castelul Peleş






Prima ediţie a Stagiunii”Sunetul muzicii” de la Castelul Peleş s-a încheiat sâmbătă 19 noiembrie cu un recital antrenant, plin de culoare şi extrem de divers susţinut de doi tineri chitarişti: Amatis Chifu şi Bogdan Alexandru Cioceanu. Cei doi ne-au propus o călătorie muzicală care a pornit din perioada barocului german, prin muzica lui Johann Sebastian Bach şi a continuat cu piese atractive, de mare popularitate, ale unor compozitori ca Scott Joplin, Astor Piazzolla, Alfonso Montes, Jorge Cardoso.
Impresionant a fost publicul. În ciuda faptului că se ştie că în luna noiembrie Castelul Peleş este închis pentru curăţenie, că se înserează devreme, iar drumul din Sinaia până la castel este destul de lung, că odată cu înserarea frigul devine pătrunzător, că numele de pe afiş sunt ale unor tineri talentaţi, dar la început de drum, am rămas surprins să văd o sală arhiplină, gazdele fiind nevoite în ultimul moment să suplimenteze numărul locurilor.
A fost ultimul act al primei stagiuni organizate la Castelul Peleş. Un efort comun realizat de Muzeul Naţional Peleş, Radio Romania Cultural şi Exces Music – prin programul Oportunităţi la tine acasă, finanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România. A fost finalul unei serii de recitaluri model şi pentru alte acţiuni similare. A fost ultimul act al unei dificile stagiuni din punct de vedere organizatoric: 10 serate, 21 de tineri artişti din Bucureşti, Iaşi şi Cluj, aproape 60 de opusuri care au recreat sonor secole de muzică. Sâmbătă a fost sfârşitul unui drum cu 10 opriri, care a bucurat publicul, care a reuşit să fidelizeze spectatorii şi care a strâns peste 1000 de melomani.

Deja s-a parafat o înţelegere pentru o nouă serie de recitaluri, care se va desfăşura tot în sala de muzică a Castelului Peleş, începând cu luna februarie a anului 2012. Vor fi noi şanse de afirmare pentru tineri valoroşi, tineri talenaţi, tineri promiţători şi în acelaşi timp noi atracţii pentru turiştii aflaţi la Sinaia şi pentru melomanii de pe Valea Prahovei.

Un comentariu: