Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 14 octombrie 2012

Arcadia - regaluri camerale


La sfârşitul acestei săptămâni au avut loc la Castelul Peleş şi la Palatul Mogoşoaia două recitaluri eveniment pentru că pe de o parte au fost susţinute de ansamblul care în acest an a repurtat cea mai importantă victorie competiţională românească, obţinând laurii prestigiosului Concurs de la Wigmor Hall, iar pe de altă parte pentru că în program au figurat două opusuri rar prezente pe afişele de concert.
Cvartetul Arcadia din Cluj, alcătuit din Ana Torok, Răsvan Dumitru, Traian Boală şi Zsolt Torok au prezentat poate în primă audiţie românească Cvartetul în la minor de Fritz Kreisler, un opus de mare anvergură, de mare dificultate, în care alternează momente de o sensibilitate ireală, cu momente de virtuozitate extremă. De asemenea a putut fi ascultat, în versiuni de înaltă înţelegere artistică, primul cvartet impresionist, cel semnat în 1893 de Claude Debussy - Cvartetul în sol minor.


Cei care au lipsit la aceste două regaluri camerale au ce regreta pentru că ar fi găsit Cvartetul Arcadia într-o formă de excepţie şi sincer, după recentele succese internaţionale şi după ce au semnat un contract de exclusivitate cu o importantă firmă de impresaritat olandeză, nu ştiu dacă vom mai avea şansa să–i ascultăm pe scenele româneşti.


Cvartetul Arcadia a impresionat din nou prin extraordinara omogenitate, prin maleabilitate, prin rafinament, prin contrucţii sonore inteligente, de mare profunzime, prin abordarea unei palete de culori foarte bogată.Ultima serată a ediţiei a doua a Stagiunii Sunetul muzicii, organizată la Castelul Peleş de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio Romania Cultural va avea loc duminică 4 noiembrie, atunci când invitaţi vor fi Gabriela Bokor şi Mircea Marian, violonceliştii care alcătuiesc Duo Jaya. Ei vor cânta lucrări originale pentru acest tip de formaţie compuse de: Giacomo Cervetto, Sebastian Lee, David Popper şi Jean-Baptiste Barriere.


La Palatul brâncovenesc de la porţile Bucureştiului a căzut cortina peste prima ediţie a Mogoşoaia Clasic Fest, organizată de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti şi Radio Romania Cultural, o primă ediţie din care cu siguranţă vor rămâne în memoria melomanilor recitalurile din integrala trio-urilor cu pian de Beethoven, susţinute de Ansamblul Musica Viva, seara Enescu – Massenet în care au strălucit soprana Leontina Văduva şi pianistul Horia MIhail, recitalul Gershwin în care au impresionat soprana Sorina Munteanu şi pianista Viorela Ciucur.
Anul viitor Mogoşoaia Clasic Fest se va comprima în cinci week-end-uri pe parcursul lunilor aprilie şi mai. Vor fi serate dedicate creaţiei unor compozitori ca Giuseppe Verdi, Franceis Poulenc, Pietro Mascagni, Arcangelo Corelli sau Paul Constantinescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu