Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

sâmbătă, 20 iulie 2013

Jazz-ul...la intalnirea cu istoria.


Sambata 20 iulie a avut loc la Castelul Peles un experiment cu adevat reusit.
Sala de muzica a celebrei resedinte regale a fost neincapatoare la primul concert de jazz desfasurat in acest spatiu istoric, sub genericul Sunetul Muzicii proiect sustinut de ExcesMusic, Radio Romania Cultural, Muzeul National Peleș, Uniunea de creatie interpretativa a muzicienilor din Romania si Asociatia Pro Valores, organisme care fac eforturi pentru ca acest spațiu să rămână viu și destinat artei sunetelor ca la inceputul secolului XX.


Desi periplul spre Peles este asemanator, ca dificultate, cu escaladarea unui varf himalayan: blocaje interminabile pe DN1, reparatii la centura Ploiestilui, centrul Sinaiei excavat, raliu pe singura strada practicabila a statiunii, nenumarate explicatii catre filtrele politienesti; am fost socat si extrem de bucuros sa vad valurile de spectatori care asaltau sala de muzica.


A fost o seară inedită. A fost seara muzicii imaginatiei infinite la Castelul Peles.
Trei invitati de marcă au onorat evenimentul, trei jazzisti de talie internationala: pianistul Mircea Tiberian – putem spune creator de școală, basisul Michael Acker – un tânăr extrem de apreciat, de solicitat si care are perspectiva unei cariere extraordinare si percutionistul american John Betsch. Acesta din urmă s-a apropiat prima dată de instumentele de percutie in urma cu 59 de ani, iar printre artiștii cu care a colaborat îi amintesc doar pe John Lee Hooker sau Archie Shepp, cel cu care a întreprins primul turneu european în 1976. In 1985 s-a stabilit pe bătrânul continent iar de atunci a sustinut numeroase turnee europene, dar si în Africa, împreună cu Abdullah Ibrahim si Benny Golson sau în Japonia cu Mal Waldron, Michel Sardaby, Eric Watson, Steve Lacy's.
A fost un dialog muzical spumos, un dialog în care libertatea si imaginatia au fost la ele acasa.
Cei trei canta astazi intr-un alt loc istoric - Palatul Mogosoaia, de aceasta data cu ocazia Verii de Jazz si Poezie. De la ora 18 jazzul va intra intr-un dialog cu poezia Ioanei Craciunescu. Sunt sigur ca dupa aceste doua spectacole se va mai demola un mit, acela ca locul jazz este in spatiile underground.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu