Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

vineri, 19 iulie 2013

Deces violoncelistul Alexandru Moroșanu.


Unul dintre cei mai valoroși violonceliști ai României, Alexandru Moroșanu, a încetat din viaţă pe 18 iulie, la Brăila.

Născut în 1948, Alexandru Moroșanu a fost laureat cu Premiul I la Concursul “Viotti” de la Vercelli (Italia) şi cu Medalia de Aur la Festivalul “Katia Popova” (Bulgaria). A susţinut numeroase concerte în România şi în străinătate, entuziast comentate de public şi presă (SUA, Canada, Germania, Franta, Spania, Norvegia, Austria, Italia, Suedia, Bulgaria, Grecia etc).

Numele său a figurat adesea pe afişele unor festivaluri europene; înregistrările discografice pentru “Electrecord”, înregistrările speciale pentru Radio sunt şi ele mărturii ale calităţii şi activităţii acestui muzician de excepţie. Pasionat interpret al muzicii camerale, artistul a realizat alături de pianista Tatiana Moroşanu, integralele lucrărilor pentru violoncel şi pian de Beethoven şi Brahms.
Este fondatorul Orchestrei "Camerata Valahica" ansamblu cu care a susţinut concerte în ţară şi străinătate (Austria, Italia, Franţa).

A ocupat postul de solist violoncelist in Orchestra Internationala de Tineret de la Bayreuth - Germania (1972 - 1974) si Orchestra simfonica a Filarmonicii “Moldova” din Iasi (1984 - 1990). Din anul 1990 a fost solist concertist al Corurilor și Orchestrelor Radio.

Alexandru Morosanu a fost invitat sa faca parte din prestigioase jurii ale unor competitii internationale: Stresa, Vercelli, Capri, Casale Monferato - Italia, Geneva, Lugano - Elvetia.

In anul 2006 a înregistrat în Elveția, împreună cu organistul Georges Athanasiades un compact disc intitulat Adagio, care a fost primit foarte bine de public si de presa de specialitate. A fost membru al CREDIDAM si al Uniunii de Creatie Interpretativă a Muzicienilor din România. De asemenea a fost președinte al Clubului Rothary București.

Alexandru Morosanu a fost “unul dintre eminenții solisti violonceliști români din generatia maeștrilor”, după cum îl caracteriza prof. univ. dr. Grigore Constantinescu.

Un comentariu: