Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

luni, 30 septembrie 2013

Eveniment coral la Castelul Peleş


Sâmbătă 5 octombrie 2013, Castelul Peleş va găzdui penultima manifestare din cadrul ediției a III a a Stagiunii Sunetul Muzicii organizată de ExcesMusic, Muzeul Naţional Peleş şi Radio Romania Cultural.
De la ora 17 puteți asculta unul dintre cele mai vechi ansambluri vocale din România, Corul Bisericii Evanghelice Cetate din Cisnădie, o formație cu o vechime de 150 de ani. Coordonat muzical de organistul Remus Henning, acesta este unul din puţinele coruri care mai activează într-o biserică evanghelică, multe dintre aceste lăcașuri de cult, rămânând după 1989 făra o viaţă cultural-muzicală activă.În sala de muzică a Castelului Peleș vor răsuna lucrări ale unor compozitori din secolele XVII – XIX, precum: Cristoph Graupner, Dmitro Bortniansky, Charles Gounod, Antoine Calviere sau Heinrich Rinck.

De asemenea publicul prezent va putea asculta din nou orga istorică, recent restaurată a Castelului Peles. Intrumentul a fost construit in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lectii de orgă de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied.
Accesul la concert se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută de la Muzeul Naţional Peleş, tel. 0244310 918, interior 129 – secţia Relaţii publice sau completând un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-viii-editia-a-iii-a/

Programul complet al stagiunii pe:
http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com

Parteneri: Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România prin Programul “Oportunităţi la tine acasă” şi Asociaţia Cultural Sportivă Pro Valores.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Port.ro, Observator cultural, Senso TV, Tango, onlinegallery.ro, muzicabuna.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu