Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 1 septembrie 2013

La Tokyo, sansa promovării muzicii românești în Asia

La Tokyo s-a încheiat astăzi a IX a ediție a Concursului Internațional de Muzică Clasică România, manifestare care a contribuit substanțial în ultimii ani la dezvoltarea relațiilor dintre România și Japonia. Evenimentul organizat de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada, s-a aflat sub patronajul Ambasadei României la Tokyo și a excelenței sale domnul ambasador Radu-Petru Șerban. La competiție s-au înscris 116 muzicieni, atrași fiind nu atât de premiile în bani, cât și de perspectiva susținerii unui turneu în România, țara noastră fiind văzută ca o rampă de lansare europeană. Concursul a avut șase secțiuni, iar din juriu, alături de personalități muzicale nipone au făcut parte și doi români: Ulpiu Vlad – Vicepresedinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Romania și Sebastian Craciun – realizator Radio România. Marele premiu a revenit violistei Ayako THARA, cea care pentru interpretarea excepțională a unei lucări de George Enescu, a primit și premiul special oferit de Radio România Cultural, parter al competitiei de patru ani.
Favoritii remarcati in etapa a II a s-au impus și în cele șase finale. Foarte strânsă a fost lupta la secțiunea instrumente cu coarde, acolo unde violista Ayako Tahara a reușit să se impună în fața a cinci violoniști.
Sextetul Asayake s-a detașat clar la secțiunea muzică de cameră, continuând interpretarea la înalt nivel a sextuorului de Francis Poulenc.
Foarte spectaculoasă și stânsă din punct de vedere valoric a fost finala percuționiștilor, acolo unde Hironobu Nagata, după ce în etapa a doua a impresionat prin dominarea marimbafonului, în finală a făcut o demosrație de virtuozitate, interpretând la zeci de intrumente de percuție melodice, membranofone și idiofone, o fantastică lucrare a compozitorului sârb Nebojsa Jovan Zivkovic.
O secțiune mai puțin valoroasă a fost cea de la canto, acolo unde juriul a fost nevoit să acorde un singur premiu II, cântărețul remarcat fiind baritonul Hitoshi Fujiyama.
La suflători trei din cele patru premii au fost câștigate de saxofoniști, ceea ce denotă marea dragoste a japonezilor pentru acest instrument, ușor neglijat în România. S-a impus Keito Kadoguchi.
Șase finaliști interesanți și apropiați din punct de vedere valoric au fost la pian. A fost greu de ales între stiluri diverse, între concepții interpretative diferite. A câștigat cea mai tânără competitoare, pianista de numai 17 ani Shiori Kuwahara. Ea a reușit să îmbine forța și lirismul, tehnicitatea și sensibilitate, construind o versiune solidă a Sonatei op.36, nr.2 de Serghei Rahmaninov.
Pe câțiva dintre acești laureați îi veți putea vedea anul viitor pe scenele din România, cu ocazia turneului pe care îl vor susține în țara noastră. Cu remarcații ediției trecute a competiției vă veți putea întâlni în luna octombrie, când vor cânta în spații culturale importante precum Castelul Peleș - 26 octombrie, concert care va însemna și finalul ediției a III a a Stagiunii Sunetul Muzicii sau Sala Radio - 28 octombrie.
Văzut în ansamblu, Concursului Internațional de Muzică Clasică România, este o competiție de un nivel valoric ridicat, este o inițiativă unică, o manifestare care aduce țara noastră în atenția presei și muzicienilor asiatici. Să sperăm că în edițiile următoare interpreții japonezi se vor apleca cu mai multă atenție spre creația românească, o vor înțelege mai bine și o vor promova în concerte ulterioare. Această competiție niponă este o șansă de a promova în mod eficient cultura muzicală românească în spațiul asiatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu