Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

vineri, 30 august 2013

Finalul etapei a II a a Concursului Internațional de Muzică Clasică România

La Tokyo a avut loc cea de-a treia zi a etapei a II a a Concursului Internațional de Muzică Clasică România, un eveniment organizat din anul 2005 de Societatea de Muzică Clasică România din Japonia, prezidată de doamna Kazuko Shimada.
Astăzi în faţa juriului au evoluat formaţiile camerale şi percuţioniştii.
Secţiunea de muzică de cameră a fost cea mai interesantă de până acum. Interesantă prin varietatea şi valoarea ansamblurilor, prin dificultatea repertoriilor alse, prin pasiunea arătată de interpreţi. Am putut asculta de la clasicul cvartet de coarde, la cvartet de saxofoane, de marimbafoane, de flaute, cvintete cu corn sau clarinet şi sextet de suflători cu pian, iar din punct de vedere repertoriat am fost purtaţi de la sonorităţile beethoveniene, la cele imaginate de Francis Poulenc. Intregul juriu a fost impresionat de varianta sextuorului de Poulenc, realizată de ansamblul Odawara. A fost o interpretare foarte echilibrată, omogenă şi bine construită. Toţi membrii formaţiei pot fi consideraţi în acelaşi timp virtuozi, dar şi excelenţi interpreţi camerali.
Foarte spectaculoasă şi de un nivel valoric ridicat a fost şi secţiunea dedicată percuţioniştilor. Zece s-au luptat pentru accederea în finală şi ne-au prezentat opusuri de Keiko Abe, Emmanuel Sejourne, Iannis Xenakis, s.a.. Opt au ales un instrument melodic, marea dragoste a japonezilor marimbafonul, iar doi au dat frau liber ritmurilor debordante şi efectelor oferite de variate instrumente membranofone. Marimbafoniştii s-au dovedit foarte tehnici, foarte expresivi, foarte muzicali, stăpânitori absoluţi ai marimbei mari cu cinci octave, demni urmaşi ai celebrei Keiko Abe, compozitoarea şi interpreta care începând cu anul 1962 a revoluţionat instrumentul.
De mâine încep finalele ediţei a IX a a Concursului Internaţional de Muzică Clasică România de la Tokyo. In cele şase finale s-au calificat 28 de instrumentişti şi ansambluri. Cu toţii aşteaptă cu emoţie Gala laureaţilor care va avea loc duminică seara, eveniment cu ocazia căruia Radio România Cultural, care este de patru ani partener al competiţiei, va oferi un premiu special. Tot atunci vom afla cine va caştiga marele premiu de 500000 de yeni şi cine sunt muzicienii japonezi care vor susţine un turneu în ţara noastră în toamna anului viitor. Pe laureaţii ediţiei trecute îi veţi putea asculta în sălile de concert româneşti la finalul lunii octombrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu