Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

joi, 29 august 2013

La Tokyo, ziua a II a a Concursului Internațional de Muzică Clasică România

Continua la Tokyo, pentru al nouălea an consecutiv, o manifestare consacrată în spațiul nipon, un eveniment care apropie cultural tara noastra de Japonia - Concursul Internațional de Muzică Clasică România.
Astazi au evoluat in fata juriului, din care fac parte alaturi de personalitati muzicale japoneze si doi romani: Ulpiu Vlad – vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și subsemnatul, tineri muzicieni de la instrumente de suflat si pian.
Nivelul este unul bun. Am observat multa seriozitate, determinare, interpretări cu multa sensibilitate, tipic asiatica, dar o sensibilitate care duce de multe ori spre construcții sonore terne. Deși au un bagaj tehnic remarcabil, deși fac muzica cu pasiune, de multe ori nu pot depai pragul care desparte o reproducere onorabilă, de adevarata muzică. La suflatori m-a surprins marea dragoste a japonezilor pentru un instrument puțin prezent in atenția românilor - saxofonul. De asemenea, desi concursul se numește România, au fost interpretate până acum doar trei lucrări românesti, mai precis enesciene: o excelenta versiune a lucrarii dedicate violei - Concertstuck, un lied și o variantă bună a Legendei pentru trompetă.


În rest în urma acestei vizite în Japonia, sunt două lucruri de care nu vreau să mai aud prea curând: Valsul scherzo de Ceaikovski și …de orez. Astăzi am avut o discuție cu organizatoarea concursului, doamna Kazuko Shimada și am convenit că de anul viitor în cadrul acestui concurs să existe o lucrare impusă românească, urmând ca noi cei din țară să trimitem un set de propuneri pentru fiecare instrument, partiturile și inregistrari cu lucrările respective. Am convingerea că astfel vom face un serviciu real muzicii românești și vom promova în mod eficient cultura muzicală românească în spațiul asiatic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu