Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

duminică, 4 august 2013

ICon Arts – de la Sibiu ...la Roma

Ediția a XI a a Academiei și a Festivalului ICon Arts e istorie. Vineri și sâmbătă s-au desfășurat ultimele concerte. Vă puteți închipui un concert de jazz, seara târziu, într-un foișor discret luminat, înconjurat de o livadă de meri? Chiar așa a fost vineri seara la Cisnădioara la Apfelhaus. Maeștrii și discipoli, artiști cosacrați și tineri aflați la începutul carierei și-au unit eforturile și au creat o seară superbă. Alături de profesorii academiei: Mircea Tiberian și John Betsch au evoluat, după o săptămână de cursuri de măiestrie, tineri interesanți, tineri dornici de afirmare.
Aș aminti câteva nume: chitaristul Liviu Negru, saxofonistul Cătălin Milea, contrabasistul Michael Acker, Alina Botei, Teodora Spânu, Iulia Pardău.
Sâmbătă a avut loc marea deplasare, camioane cu instrumente, autocare cu muzicieni, au plecat spre Râșnov, mai precis spre Ceteatea Râșnovului, acolo unde seara a avut loc ultimul concert al festivalului. Pe scena din Curtea interioară a cetății, după o săptămână de lucru intens împreună la Sala Thalia din Sibiu, și-au dat întâlnire 33 de muzicieni și doi dirijori, realizându-se astfel o contopire între formațiile Telemaque din Fanța, Musique Nouvelles din Belgia și ICon Arts din România. Evoluând sub titulatura European Contemporary Orchestra, alternativ sub baghetele dirijorale ale lui Raoul Lay și Jean Paul Dessy, tinerii muzicieni, francezi, belgieni și români, au prezentat într-o ambianță de vis, publicului ușor surprins, lucrări de Ted Hearne, Pierre-Adrien Charpy, Martjin Padding, Francois Narboni, Liviu Dănceanu și Adrian Iorgulescu. De altfel piesa Kaleidoscope a președintelui Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Romania a răsunat în primă audiție. Astfel în plin festival al Filmului istoric, la Râșnov și-a făcut loc un concert cu muzica viitorului. Muzici impregnate de efecte sonore, de apropieri timbrale inedite, de contopiri între sunete ale instrumentelor calsice și sunete electronice.
Același concert va putea fi ascultat și pe 7 septembrie la București în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.
De marti Academia ICon Arts se mută pentru prima dată în afara granițelor tării. Mai precis până pe 11 august vor avea loc cursuri de măiestrie la Roma, la Accademia din Romania. Acolo doi români stabiliți de mulți ani în străinătate, ambii cu cariere de invidiat, vor ajuta la perfecționarea tinerilor muzicieni. Aceștia sunt Andrian Mantu -violoncelistul Cvartetului ConTempo din Irlanda și percuționistul Mircea Ardeleanu din Elveția. Astfel organizatorii: ExcesMusic, Uniunea de Creatie Interpretativă a Muzicienilor din Romania și Institutul Cutlural Român se prezintă în capitala Italiei cu valori umane, culturale și profesionale recunoscute și încearcă să schimbe o imagine nefavorabilă a țării nostre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu