Sebastian Craciun

Sebastian Craciun

miercuri, 7 august 2013

Muzica romaneasca la Roma

Ottorino Respighi când s-a lăsat impresionat de Roma s-a gandit la pinii săi și la fântânile sale. În aceste zile cand spun Roma mă gândesc în primul rând la căldurile insuportabile. În ciuda acestor neplăceri calorice niște români se încăpătânează să organizeze în capitala Italiei, un curs de măiestrie internațional, primul după 11 ediții desfășurate în România. Academia ICon Arts, sâmbăta trecută își închidea porțile la Sibiu și pleca spre Cetatea Eternă într-o încercare temerară de a îmbunătății imaginea țării noastre tocmai în capitala europeană în care are cel mai mult de suferit.
La prima ediție pe teritoriu străin, organizatorii ExcesMusic si Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din Romania, au invitat la Accademia di Romania, ca profesori la cursurile de percuție și de muzică de cameră, doi muzicieni români cu cariere de invidiat, doi artiști stabiliți în străinătate, care fac cinste țării în care s-au născut, s-au format și în care se reîntorc deseori având în spate recunoașterea internațională binemeritată. Aceștia sunt: percuționistul Mircea Ardeleanu, stabilit în Elveția și violoncelistul cvartetului ConTempo, cvartet rezident la Galway în Irlanda -Adrian Mantu.
La această ediție pilot ICon Arts Roma - 2013 participă 15 tineri muzicieni din Italia, Franța, Irlanda, Elveția și Romania. În diferite formule interpretative ei vor susține duminică la Accademia di Romania un concert, care are dublă semnificație. Pe de o parte este finalul acestui curs de măiestrie, iar pe de altă parte, prin evoluția ICon Arts Trio, care va prezenta Aubade de George Enescu, este debutul Turneului Internațional Extraordinar „Descoperă România”. Descoperă Romania este turneul prin care Radio România Cultural, Asociația Pro Valores, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România şi ExcesMusic vă propun să descoperiți o Românie reală, o Românie a înțelegerii și conlucrării interetnice, o Românie a oamenilor talentați, creativi și valoroși, o Românie cu un potențial cultural – turistic imens. Componenții ICon Arts Trio, violonistul Simon Csongor, violista Kardos Margit și violoncelista Csilla Kecskes Aved, trei artiști din Târgu Mureș, vor cânta săptămâna viitoare în trei spații de mare atracție turistică din Romania. Astfel opusuri de Enescu, Dohnányi și Schubert vor răsuna în sala de degustări de la Domeniile Ostrov – vineri 16 august de la ora 19, sala de muzică de la Castelul Peleș - sâmbătă 17 august, ora 17 și sala scoarțelor din Palatul Mogoșoaia, duminică 18 august, ora 17.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu